foghuzas_rajz

Fogeltávolítás utáni teendők

Mit tehetek és mit ne tegyek, miután a rendelőből már hazatértem?

1.    Ügyeljen rá, hogy az érzéstelenség ideje alatt ne harapdálja vagy harapja meg szája szélét, nyelvét vagy a pofa nyálkahártyáját.

 

2.    Az érzéstelenítőszer okozta zsibbadás időtartama alatt inni szabad, de ételt ne fogyasszon! A fogeltávolítás napján lehetőleg folyékony, pépes ételt fogyasszon, kerülje a darabos ételeket! Forró, fűszeres ételek fogyasztása néhány napig nem ajánlott.

 

3.    A foghúzás helyét ne szívogassa, területét ne piszkálja, mert a véralvadék véletlen eltávolításával utóvérzést indíthat el.

 

4.    A sebgyógyulás kezdetén a vér a nyálat megfesti. Ez nem utóvérzés, aggodalomra ez nem ad okot. A fogeltávolítás napján száját ne öblögesse mert az öblögető folyadék véralvadékot oldó hatása ismételt vérzést indíthat el!

 

5.    Vérszivárgás esetén steril gézből hajtogasson kisujjbegynyi  „gombócot” és arra harapjon rá! A gézgombócra 15-20 percig mérsékelt erővel harapjon rá, majd távolítsa el. Szükség esetén a ráharapás új gézgombóccal ismételhető.
Vattát, vagy gézt a sebüreg belsejébe helyezni tilos!
Erősebb vérzés esetén forduljon orvoshoz.

 

6.    A fogeltávolítás napján edzés, sportolás, testi megerőltetés, hajolgatás, emelgetés, kerti munka, napozás, szauna (vérnyomást fokozó helyzetek) kerülendő.

 

7.    A fogeltávolítást követő napokban a véralvadék teteje szürkés-barna színűvé válhat. Ez nem genny, eltávolítani nem szabad.

 

8.    A fogeltávolítást követő naptól kezdve már gondos szájápolás szükséges. Fogkefével és fogkrémmel már a fog helyének környékét is tisztán kell tartani. A seb gyógyulása csak tiszta szájban zavartalan.

 

9.    Ha a fogeltávolítás után láz, hidegrázás, szájnyitási nehézség lép fel, forduljon orvoshoz!

 

10. Gyógyszert csak orvosi tanács mellett szedjen!