TitánDent

Üdvözöljük a TitánDent Fogászati Rendelő honlapján!

Korona

Ha a fog természetes koronája (ez a fognak a szájban látható részét jelenti) szuvasodás,törés, kopás vagy más ok miatt jelentősebb mértékben hiányzik, azt mesterséges védőborítással állíthatjuk helyre. Ennek a fogpótlásnak a megnevezése szintén korona.

A koronát a fog megmaradt és megfelelően előkészített részére fogászati ragasztó cementtel rögzítjük.

A koronát többféle anyagból készíthetjük, ezek pedig különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Hogy melyik a legmegfelelőbb, azt egy adott eset egyedi jellemzői döntik el.
Általában az alábbi koronatípusokat készítjük (a gyakoriság sorrendjében):

FÉMKERÁMIA KORONA

A fémkerámia koronának van egy fém alapja, váza, ami biztosítja a korona teherbírását. A fémváz kerámiával van leplezve, hogy a külső, szájban megjelenő felszínei szépek, a természetes foghoz hasonlóak legyenek.

FÉMMENTES KORONA

A fémmentes korona készülhet tisztán kerámiából, vagy lehet cirkónium-oxid alapú, ami szintén kerámiával van leplezve. Ezeknek a koronáknak a külső megjelenése nagyon természetes hatású.

A fémmentes korona fala, különösen a fognyaki területen vastagabb a fém-kerámia koronáénál, ezért előkészítésekor (csiszoláskor) több foganyag eltávolítását teszi szükségessé ezen a területen.