Mit tehetek és mit ne tegyek, miután a rendelőből már hazatértem?

 1. Ügyeljen rá, hogy az érzéstelenség ideje alatt ne harapdálja vagy harapja meg szája szélét, nyelvét vagy a pofa nyálkahártyáját.
 2. Az érzéstelenítőszer okozta zsibbadás időtartama alatt inni szabad, de ételt ne fogyasszon! A fogeltávolítás napján lehetőleg folyékony, pépes ételt fogyasszon, kerülje a darabos ételeket! Forró, fűszeres ételek fogyasztása néhány napig nem ajánlott.
 3. A foghúzás helyét ne szívogassa, területét ne piszkálja, mert a véralvadék véletlen eltávolításával utóvérzést indíthat el.
 4. A sebgyógyulás kezdetén a vér a nyálat megfesti. Ez nem utóvérzés, aggodalomra ez nem ad okot. A fogeltávolítás napján száját ne öblögesse mert az öblögető folyadék véralvadékot oldó hatása ismételt vérzést indíthat el!
 5. Vérszivárgás esetén steril gézből hajtogasson kisujjbegynyi  „gombócot” és arra harapjon rá! A gézgombócra 15-20 percig mérsékelt erővel harapjon rá, majd távolítsa el. Szükség esetén a ráharapás új gézgombóccal ismételhető.
  Vattát, vagy gézt a sebüreg belsejébe helyezni tilos!
  Erősebb vérzés esetén forduljon orvoshoz.
 6. A fogeltávolítás napján edzés, sportolás, testi megerőltetés, hajolgatás, emelgetés, kerti munka, napozás, szauna (vérnyomást fokozó helyzetek) kerülendő.
 7. A fogeltávolítást követő napokban a véralvadék teteje szürkés-barna színűvé válhat. Ez nem genny, eltávolítani nem szabad.
 8. A fogeltávolítást követő naptól kezdve már gondos szájápolás szükséges. Fogkefével és fogkrémmel már a fog helyének környékét is tisztán kell tartani. A seb gyógyulása csak tiszta szájban zavartalan.
 9. Ha a fogeltávolítás után láz, hidegrázás, szájnyitási nehézség lép fel, forduljon orvoshoz!
 10. Gyógyszert csak orvosi tanács mellett szedjen!