TitánDent

Üdvözöljük a TitánDent Fogászati Rendelő honlapján!

Gyökérkezelés

Mi a gyökértömés?

Gyökérkezelés alatt a fog belső üregeinek kitisztítását, fertőtlenítését, és töméshez való előkészítését értjük.

Gyökérkezelés akkor válhat szükségessé,
 – ha a fog belsejében elhelyezkedő élő szövet (a fogbél) valamilyen károsító hatásra (pl. mély szuvasodás) begyullad, vagy
 – a már régebben lezajlott gyulladás következtében elhalt.
A gyökérkezelés elmaradása (vagy sikertelensége) a fog eltávolításához vezethet.

A kezelések számát az határozza meg, hogy a gyökérkezelésre szoruló fog csatornája milyen masszívan fertőződött baktériumokkal. Szerencsés esetben, enyhe fertőzés esetén, egy kezelés is elégséges lehet a gyökércsatorna sterilizálására. Masszívabb fertőződés esetén azonban a csatorna megtisztítása csak fokozatosan végezhető el, két-három, vagy akár több kezelés alkalmával.

A gyökértömés során az orvos eltávolítja a fogban lévő fogbelet (a fogbél tartalmazza a fogat tápláló ereket, idegeket, stb.).
A kezelés általában helyi érzéstelenítésben történik, fájdalmatlan, de hosszadalmas, precíz munkát igénylő beavatkozás. Amennyiben a fog, illetve a száj anatómiai viszonyai engedik, a kezelés sikeres és a fog megtartható, de az eredmény nem mindig garantálható! Egyes esetekben a jól kivitelezett gyökértömés után is előfordulhat, hogy a fog eltávolítását javasolja a kezelőorvos.

A gyökértömés után készített rtg. felvétel tájékoztatást adhat a várható eredményről. A gyökértömés eredményességének ellenőrzésére az orvos 6 illetve 12 hónap elteltével ellenőrző rtg felvétel készítését javasolhatja.

Ha a gyökérkezelés mellett döntünk, tudni kell azt, hogy az eredményes kezelés olykor türelmet igényel.

Mi a teendő a gyökértömés után?

A fog a gyökérkezelést követően fájdalmassá válhat, de ez nem miniden esetben a kezelés sikertelenségének a jele. Az orvos által rendelt fájdalomcsillapító szedése ilyenkor indokolt lehet. Bizonyos esetekben a kezelőorvos antibiotikum szedését is előírhatja. A panaszok általában egy héten belül rendeződnek.

A végleges gyökértömés elkészítése után leggyakrabban jelentkező panasz, hogy a fog érzékennyé vált ráharapásra. Ez a tünet általában a gyökérhártyaizgalom jele, melyet a gyökértömő anyag megjelenése váltott ki.

A ráharapási érzékenység nem a gyökértömés sikertelenségének a jele!

A gyökérhártyaizgalom múlásával a ráharahási érzékenység is csökken.  Az érzékenység ideje alatt javasolt a fog kímélése, az erős ráharapások kerülése. Az erős rágási igénybevételtől megkímélt fog általában  egy jó hét elteltét követően megnyugszik, és fokozatosan ismét bevonható a rágásba.

A ráharapási érzékenység állandósulása esetén javasolt a kezelőorvossal való konzultáció.

Általános tapasztalat szerint, a gyökérkezelt fogak hamarabb reagálnak fájdalommal az átlagosat meghaladó erősségű ráharapásra, mint az élő, nem gyökérkezelt fogak.

Amennyiben a fog körül az íny erősen megduzzad, illetve az érintett arcfél megdagad, a kezelőorvost haladéktalanul fel kell keresni.