TitánDent

Üdvözöljük a TitánDent Fogászati Rendelő honlapján!

Gyökércsúcs csonkolás (rezekció)

Elégtelen gyökértömésű, vagy elhalt fogbelű,  fogak gyökércsúcsai körül az esetek többségében krónikus gyulladás keletkezik. A gyulladás erősségétől és az egyéni hajlamtól függően, idővel a gyökércsúcs körüli csont pusztulni kezd.

A csontpusztulás eredményezte üreget előbb gyulladásos szövet tölti ki, mely néhány mm-es nagyság elérése után egy lassan növekvő vastagfalú hólyaggá (cisztává) alakul át. A ciszta méretűvé növekedett gyulladásos terület spontán gyógyulása, egyedül a fog kezelésétől (gyökértömés) már nem várható.

A fog kezelését követően (új gyökértömés) a gyökércsúcs körüli gyulladásos szöveteket fizikailag is célszerű eltávolítani. Ez már fogsebészeti beavatkozás, mely során az ínyen ejtett kis metszésen és a gyökeret borító vékony csontfalon készített ablakon keresztül a gyökércsúcs körüli gyulladásos szövet eltávolítható.
Hogy a  gyökércsúcs csontüregbe nyúló része mögött gyulladásos szövet ne bújhasson meg, a gyökércsúcs is levágásra kerül, a gyulladás alakította üreg alsó falának szintjében.
Innen származik a beavatkozás neve: rezekció, azaz csonkolás.

A fog kezelése (gyökértömés)+gyökércsúcs csonkolás a szervezet javára változtatja meg az erőviszonyokat a gyulladás és szervezet küzdelmében, de a károsodott terület újjáépítése továbbra is a szervezet feladata marad. Ezért tudomásul kell venni, hogy még a kifogástalanul végzett fogászati és fogsebészeti kezelések után is előfordulhat kiújulás az esetek néhány százalékában. (A kiújulások gyakorisága egyenesen arányos az elváltozások kezelés előtti súlyosságával, de átlagosan 10% alatti.)

Az eltávolított ciszta, vagy csontüreg helye nem minden esetben telődik ki új csonttal, még akkor sem, ha a gyulladás teljesen meggyógyult. Kisebb- nagyobb gödröcskét vagy behúzódást hagyhat hátra a csontban emlékül. Ezek a kisebb defektusok nem okoznak érzésbeli, vagy működésbeli elváltozást, de a még távolinak tűnő jövőben megnehezíthetik például a fogsorkészítést vagy implantátum behelyezését.

A visszamaradó csontdefektus méretét jelentősen csökkentheti, ha  a kivett ciszta helyére csontpótló anyag kerül behelyezésre. A csontpótló anyag „tartja a helyet” addig, míg a szervezet lassan ki tudja tölteni azt saját csonttal. A csontpótló anyag alkalmazása azonban jelentősen megemeli a beavatkozás költségét.