TitánDent

Üdvözöljük a TitánDent Fogászati Rendelő honlapján!

Gyökértömés után

Mi a teendő a gyökértömés után?
Általában szólva, javasolt néhány napig kerülni:

  • az erős ráharapást
  • forró ételek, italok fogyasztását

A fog a gyökérkezelést követően fájdalmassá válhat, de ez nem miniden esetben a kezelés sikertelenségének a jele. Az orvos által rendelt fájdalomcsillapító szedése ilyenkor indokolt lehet. Bizonyos esetekben a kezelőorvos antibiotikum szedését is előírhatja. A panaszok általában egy héten belül rendeződnek.

A végleges gyökértömés elkészítése után leggyakrabban jelentkező panasz, hogy a fog érzékennyé vált ráharapásra. Ez a tünet általában a gyökérhártyaizgalom jele, melyet a gyökértömő anyag megjelenése váltott ki.

A ráharapási érzékenység nem a gyökértömés sikertelenségének a jele!

A gyökérhártyaizgalom múlásával a ráharahási érzékenység is csökken.  Az érzékenység ideje alatt javasolt a fog kímélése, az erős ráharapások kerülése. Az erős rágási igénybevételtől megkímélt fog általában  egy jó hét elteltét követően megnyugszik, és fokozatosan ismét bevonható a rágásba.

A ráharapási érzékenység állandósulása esetén javasolt a kezelőorvossal való konzultáció.

Általános tapasztalat szerint, a gyökérkezelt fogak hamarabb reagálnak fájdalommal az átlagosat meghaladó erősségű ráharapásra, mint az élő, nem gyökérkezelt fogak.

Amennyiben a fog körül az íny erősen megduzzad, illetve az érintett arcfél megdagad, a kezelőorvost haladéktalanul fel kell keresni.