Mi a teendő, ha a foghúzás után a vérzés nem akar elállni?

Időnként előfordulhat, hogy foghúzás után a vérzés nem csillapodik elég gyorsan. A szájüregi vérzések esetében a vér oldódik és hígul a nyálban, ezért a valóságosnál lényegesen jelentékenyebb méretű vérzésnek látszik.
Kisebb mennyiségű vérzés esetében különösebb teendő nincs.
Ha a vérzés mértéke mégis aggodalmat keltene, akkor tiszta gézből (gézlapból) kis tekercset, vagy gombócot készítve, azt a húzás helyére helyezve, kb.20 percen keresztül ráharapva kell tartani. A harapásnak nem kell nagy erejűnek lennie, egy enyhe kompresszió (nyomás) fenntartása elegendő.
20 perc elteltével, ha szükséges, a ráharapás ismételhető.

Megnyugtatásul:

A ráharapásos vérzéscsillapítás a foghúzások utáni vérzések egyik leghatékonyabb módszere. Ha Ön ezt az eljárást alkalmazza, legjobb úton halad a vérzés elállása felé. Ha a vérzésnek különleges oka nincs, akkor hatékony eszközt alkalmazott.
Különleges okot legtöbbször az általános, egész testet érintő megbetegedések, vagy az annak kezelésére szedett gyógyszerek pl. véralvadásgátló gyógyszerek szedése jelenthet. Ezekben az esetekben biztonságosabb tájékoztatni a kezelőorvost az utóvérzés fennállásáról.

Figyelmeztetés!

* Vérnyomásemelkedéssel járó tevékenységek (forró fürdő, fizikai erőkifejtés, stb.) nehezíti a vérzés elállását, ezért inkább a nyugodt pihengetés javasolt.
* Ráharapás céljára a papírvattából (pl. papírzsebkendő) készített gombóc teljesen alkalmatlan! A papír szétázik, szétmálik, nyomás kifejtésére alkalmatlanná válik és később a szétázott papírmaszatok eltávolítása újabb vérzést indíthat el.